Tuesday, January 19

Bila Encik Suami Beli Coklat Di Langkawi

Salam ...

Sembang santai untuk kali ini. Nak cerita pasal encik suami beli coklat di Langkawi. Baru-baru ni dua kali dia ke Langkawi atas urusan kerja. BW pun apa lagi, kirim coklat lah.

Bila Encik Suami Beli Coklat Di Langkawi. Coklat Duty Free Langkawi Halal Ke? Pilihan Coklat Langkawi.
Dapat juga coklat Hershey's dan wafer Loacker.

Mula-mula encik suami pergi, BW tak cakap pun nak coklat apa, just cakap nak coklat ajer. Sekali bila dia balik, semuanya coklat made in Malaysia. Dia kata time dia shopping, kedai dah nak tutup, so dia grab coklat made in Malaysia yang ada logo halal ajer.

Dalam kata tak ada masa sempat pula dia grab sotong kering dengan satay ikan kering sebab dia suka makan. Hampa tau bila tengok semuanya colat tempatan. Siap bebel cakap, baik beli kat sini ajer tak payah ke Langkawi. Hehe ;)

Kebanyakan coklat di Langkawi import dan dia was-was dengan status halal. Tu pasal lah dia beli coklat tempatan, selamat katanya. Dia ada terbaca entry pasal coklat Langkawi yang ada dna babi, Klik Sini kalau korang pun nak tahu juga.

Bila Encik Suami Beli Coklat Di Langkawi. Coklat Duty Free Langkawi Halal Ke? Pilihan Coklat Langkawi.
Kali pertama, semuanya coklat made in Malaysia ajer.

Bila encik suami pergi kali kedua, BW siap inform nak coklat hershey's kisses, kinder bueno, toblerone, daim bagai. Siap pesan suruh check ingredients. Tapi tak juga dibelinya, sebab dia katanya semua coklat branded kat sana, coklat import tak ada logo halal.

So, kebanyakan colat yang encik suami grab made in Turki. Actually BW dah pesan jangan beli coklat arab, sebab tak sedap. Hurmmm, baik sendiri ajer yang shopping coklat kat Kilang Beryl's Klik Sini.

Bila Encik Suami Beli Coklat Di Langkawi. Coklat Duty Free Langkawi Halal Ke? Pilihan Coklat Langkawi.
Kali kedua, banyak coklat made in Turki pula.

Kali kedua tu ada juga tiga pack coklat branded. Dua pack Hershey's bar dan satu pack wafer Loacker. Wafer loacker dia beli sebab ada tulis halal control. Hershey's bar pula dia beli sebab ada tulis gluten free, dia ingatkan gelatin free.

Macamana lah dia dia boleh ingat gluten free tu gelatin free, hehe. Nasib baiklah semua coklat gluten free yang dia beli, ingredients semuanya tak meragukan. Kecuali coklat Conguitos pack warna oren tu mengandungi E476, so was-was lah nak makan, sebab kebanyakan E476 ada dna babi.

Dah dia belikan ofcoz lah ucap terima kasih walaupun bukan coklat yang diidamkan. Siap cakap, nanti tak nak kirim lagi dah :p

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

14 comments:

  1. bab cop halal mmg penting . lain kali mmg kena beli sendiri tu . org lelaki mmg x rajin nak membelek ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... kalau beli sendiri boleh pilih brand dan check ingredients ... kalau orang lelaki memang dia cari cop halal ajer :)

      Delete
  2. Baguslah husband beringat... :-)

    Kadang kita ni kalau memesan kalo boleh seisi langit dan bumi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha siapa tu yang pesan seisi langit dan bumi? :p

      Delete
  3. Nxt week dak opis nk p langkawi... baru ingat nk kirim coklat... aiseh tak jadilah ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah kirim dengan orang, tak kan nak pesan suruh cek ingredients, songeh bebenor lah kan :)

      better beli coklat kat supermarket ... coklat branded made in malaysia kebanyakannya ada logo halal jakim.

      Delete
  4. Replies
    1. kena google lah huda ... agak susah kalau kita berpandukan list sebenarnya. kalau made in malaysia tak semua e-code haram, ada juga e-code yang berasaskan sayuran.

      tapi kalau product import, kebanyakan e-code ada dna babi. so, kalau nak shopping coklat kat Langkawi kena on wi-fi hp lah, check ingredients sambil google e-code :)

      Delete
  5. Pening juga nak Google. Makan jela coklat yang ada tanda halal. Itu yang selalu saya buat bila sampai Langkawi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... samalah dengan encik suami kat rumah ni ... tu pasal kalau pergi bersama, biar isteri yang pilih :)

      Delete
  6. klau JM beli coklat un x check ingredient tu..mcm mana orang leh jual yg aa kandungan E476 tu..klaau jenis x check...selamatlah masuk perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahaya ni kalau tak cek ingredients ... kalau coklat import kebanyakannya mengandungi dna babi, E476 tu just one of it, so kena lah cek ... kecuali kita beli coklat made in malaysia yang ada logo halal, itu pun ada juga terlepas yang tak halal :)

      Delete
  7. kalau ke langkawi wajib borong banyak2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau ikut hati memang sakan lah kan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...