Saturday, November 7

Resepi Telur Goreng Masak Sos Cili Untuk Anak

Salam ...

Resepi mudah untuk anak-anak. Kalau encik suami tak ada memang masak telur ajer unuk anak. Senang nak masak senang nak bagi makan, tak ada yang tercekik tulang nanti :)
telur masak sos cili sedap
Resepi Telur Goreng Masak Sos Cili Untuk Anak. Cara Masak Telur Goreng Sos Cili Pedas Sedap Senang Simple
Telur goreng masak sos cili.
telur masak sos cili sedap
Actually dengan BW sekali makan lauk ni ajer. Hehe. Malas sungguh kan ;) Ini antara resepi yang biasa BW masak time sekolah menengah. So, adik-adik yang sekolah menenngah tu, kalau lapar boleh masak sendiri bila mak tak ada dirumah atau bila mak banyak kerja yer :)
telur masak sos cili sedap
Bahan-Bahan;
telur masak sos cili sedap
- 4 Biji Telur
- 4 Sudu Sos Cili
- 1 Ulas Bawang Putih
- 1 Biji Bawang Keci
- 1/4 Biji Bawang Holland
- 4-6 Biji Cili Hijau
- Secubit Garam
- Air Secukupnya
telur masak sos cili sedap
Cara-Cara;
telur masak sos cili sedap
1. Goreng telur satu-satu hingga garing dan ketepikan.
2. Tumis bawang dan cili hingga wangi.
3. Masukkan sos dan air, kacau rata.
4. Masukkan garam dan masak hingga mendidih.
5. Masukkan telur goreng dan gaul.
telur masak sos cili sedap
Resepi Telur Goreng Masak Sos Cili Untuk Anak. Cara Masak Telur Goreng Sos Cili Pedas Sedap Senang Simple
Telur digoreng garing dulu sebelum masak sos cili.
telur masak sos cili sedap
Resepi Telur Goreng Masak Sos Cili Untuk Anak. Cara Masak Telur Goreng Sos Cili Pedas Sedap Senang Simple
Cili dan bawang tu ibunya yang makan ;)
telur masak sos cili sedap
Resepi ni sesuai juga untuk pasangan yang baru berkahwin, resepi hujung bulan bila dah sengkek. Hehe. Teringat zaman baru kahwin dulu, memang sengkek, nak nak bila semua simpanan dah habis, memang makan telur ajer la gamaknya ;p
telur masak sos cili sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
telur masak sos cili sedap

28 comments:

  1. Makan dengan nasi panas² sedap ni sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu diana ... walaupun sekadar telur, makan dengan nasi panas memang sedap :)

      Delete
    2. makan nngan nasi panas2 ni memang idea terbaek..mau 2 pinggan ni..hehhe

      Delete
    3. mummy boleh la makan 2 pinggan sebab mummy slim ... kalau sy habislah :p

      Delete
    4. slim tu kadang-kadang.. kembang tu selalu..hehhee :P

      Delete
    5. hehe ... yang penting time selfie mummy nampak slim :)

      Delete
  2. resipi ringkas, tapi sedap tu zie has..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, lauk telur ringkas tapi sedap :)

      Delete
    2. masak hari-hari pun tak jemu makan..

      Delete
    3. ni kalau bagi anak hari-hari memang tak jemu, budak kan suka makan telur ... kalau bagi encik suami hari-hari mau kena complaint :p

      Delete
    4. budak2 memang suka makan telur..tapi kalo kluaq bom asap.. sila lari jauh-jauh ye..hahahha :P

      Delete
    5. hahaha tau takper ... nak nak kalau yang still pakai pampers, pening lalat bila nak basuh kan dia :)

      Delete
  3. bestnya, lama dah tk buat macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau wawa malas masak la lauk ni ... senang kan :)

      Delete
  4. yeay masakah ni JM x perlu lg tgk resipi ni sbb? itulah bahan yg JM guna utk masak....klau nk cepat inilah resipi biasa buat

    ReplyDelete
  5. bagi sy ni resepi terlebih rajin. sbb kalau mls telur goreng ngan kicap je then ltk bawang hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni kira rajin sikit dari telur kicap tu ;)

      Delete
  6. salam..
    selalunya yg simple ni lah..
    menjilat sampai ke jari :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... kalau yang simple macam ni pun menjilat sampai jari, bagus sangat ni, tak memilih :)

      Delete
  7. All time peberet ni... dah lama tak masak lagu ni..nanti nak wat lahh..hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy pun suka masak simple simple gini juga yer :)

      Delete
    2. aaa senang... tak yah nak pening2 kepala. nak cari tu ni tu ni... semua bahan ada dlm fridge..

      Delete
    3. samalah kita mummy, suka yang senang :)

      Delete
  8. Hihi..ni memang menu senang...sekali sekala makan camni sedap...tambah pula nasi panas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kannn ... ni dah macam menu malas pun ada :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...