Friday, October 9

Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap

Salam ...

Resepi tart telur untuk penggemar tart. Resepi just bahagian bahagian dalam sahaja, telur kastard. Untuk resepi penuh dan cara buat kulit tart rangup, Klik Sini.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Tart Telur Kastard
mini tart telur sedap rangup
Adunan tart kastard ni untuk sekali bakar sahaja. Macam BW guna acuan 5.5cm, so boleh dapat 19 biji. Boleh dibakar dengan dua cara, bakar telur kastard dengan kulit tart yang belum dimasak atau bakar telur kasard dengan kulit tart separa masak.
mini tart telur sedap rangup
Bahan-Bahan;
mini tart telur sedap rangup
- 2 Biji Telur (Gred A)
- 1 Cawan Susu
- 5 Sudu Besar Gula (Membukit)
- 2 Sudu Besar Tepung Kastard
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
mini tart telur sedap rangup
Cara-Cara;
mini tart telur sedap rangup
1. Bancuh semua bahan sehingga sebati dan ketepikan.
2. Ambil kulit tart yang belum dibakar dan tuang adunan telur kastard didalamnya.
3. Bakar pada suhu 180 celcius selama 20-25 minit.
[atau] mini tart telur sedap rangup
2. Ambil kulit tart separa masak, dan tuang adunan telur kastard didalamnya.
3. Bakar pada suhu 180 celcius selama 10-15 minit.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Adunan telur kastard.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Kulit Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Boleh menggunakan kulit tart yang belum dimasak.
Bakar selama 20-25 minit.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Kulit Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Boleh juga menggunakan kulit tart separuh masak.
Bakar selama 10-15 minit.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Tuang adunan telur kastard kedalam kulit tart.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Ni la rupanya bila dah siap dibakar dan disejukkan.
mini tart telur sedap rangup
Resepi Tart Telur Kastard Senang Simple Sedap. Cara Buat Tart Telur Kastard Mudah. Tart Telur Kastard Sedap Best Sukatan Cawan
Bahagian dalam tart telur.
mini tart telur sedap rangup
Selamat Mencuba!
mini tart telur sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
mini tart telur sedap rangup

41 comments:

  1. nampak macam sedap jek
    tapi takut artikel xleh blah
    senang dan simple
    saya tak reti masak lah
    ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ... senang dan simple untuk orang perempuan lah. orang perempuan biasa dah tahu dah buat biskut, so kalau buat tart telur, senang dan simple la :)

      Delete
    2. Aiza je rasa susah sebab malas nak buat.. Hehe..

      Delete
    3. hehe ... belum cuba belum tau :)

      Delete
    4. 1 cawan susu guna susu ape ye sis...?

      Delete
    5. boleh guna susu apa ajer, nak sedap guna susu kotak full cream ataupun susu tin :)

      Delete
  2. Salam singgah sini sis....sedapnya tart telur...diana suka makan tart ni tak kira tart aoa pun...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah la kita diana, semua jenis tart semua jenis kuih kek biskut semua suka :)

      Delete
  3. Nampak cantik dan gebu je. Mesti sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sedap (mood perasan) ... rangup diluar lembap didalam :)

      Delete
    2. Nak cuba buat.. Tapi mood tengah malas.. Hehe.. ;)

      Delete
    3. hehe ... tunggu mood rajin datang dulu baru jadi :)

      Delete
  4. nina suka makan tp kalau sejuk dh xberapa best :) sedap nmpak

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbalik pula kita, kat rumah ni kalau sejukkan dalam fridge baru berebut :)

      Delete
  5. alahai!! Kalau sape pelawa tart telur ni mmg x pernah tolak my feveret tu. Pandai nye masak tgk hasilnya pun dh tahu sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi tengok pun dah tahu sedap yer ... jemput tengok JM ;)

      Delete
    2. tak boleh tengok lama2 rasa nak gigit skrin isk!

      Delete
    3. hahaha sampai nak gigit skrin, tersenyum bila baca komen JM ni :)

      Delete
  6. Kulit tart tu buat sndry ke beli ?? Klau beli beli kt mne ye ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kulit tart tu buat sendiri ... kalau nak beli, boleh beli di kedai atau online :)

      Delete
  7. Replies
    1. tak sesuai kot nak kukus, nanti kulit tart kembang dan lembap la pula ... biasa kulit tart, kalau rangup baru sedap kan :)

      Delete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. yg resepi tu..gune susu krimer kew or susu cair????

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
  10. yg resepi tu..gune susu krimer kew or susu cair????

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
    2. sis zie has xfhm soalan fatin ryhana nie. . hehe mf tegur sis. . fatin tnya,sis gune susu apa yg sis buat dlm pic sis tOo haa huhuhu

      Delete
    3. tak ingat dah susu apa, dah banyak kali buat tart ni ... setiap kali baking guna susu berbeza, ikutlah susu apa yang ada kat dapur dan dalam fridge.

      kadang-kadang guna susu segar, kadang-kadang susu sejat cair tin tu, kadang-kadang susu kotak full cream. kalau satu apa pun tak ada, ambil susu tepung bancuh dengan air.

      tu pasal lah, setiap kali upload resepi just letak susu cair, sebab setiap kali baking, walaupun resepi yang sama, bukan guna susu yang sama pun, brand susu pun selalu berbeza.

      so untuk soalan awak tu jawapannya tetap sama, susu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
  11. Tengah mencuba buat sis..nampak.sedap..percubaan kali pertama

    ReplyDelete
  12. Sis,bakar pakai api atas or bawah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bakar api atas bawah sebab biasanya saya guna kulit tart yang belum dibakar,loyang letak ditengah-tengah.

      untuk kulit tart yang dah dibakar garing, disarankan guna api atas sahaja dan loyang tu kena letak baris bawah.

      Delete
  13. Kalu ta dak tepung Kastard ta pa ka...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmm kalau tak ada rasa kurang sedap lah ... sebab tepung kastard rasa dia tak sama dengan tepung jagung atau tepung kanji yang lain :)

      Delete
  14. Kalu ta dak tepung Kastard ta pa ka...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmm kalau tak ada rasa kurang sedap lah ... sebab tepung kastard rasa dia tak sama dengan tepung jagung atau tepung kanji yang lain :)

      Delete
  15. waaaahhh..sedapnye..tak pernah lg mencuba tart telur nie..firstime buat cheese tart je..terima kasih resepi

    http://www.surijunior.com/

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...