Thursday, October 29

Resepi Kuih Bingka Oren. Kuih Bakar Oren Sunquick

Salam ...

Jangan hairan dengan nama kuih bingka oren tu yer. Niat dihati nak buat kek mini oren sunquick menggunakan acuan tart mini. Tapi tak ada stok tepung naik sendiri dan tak ada stok baking powder dirumah. So, terhasillah kuih bakar oren sunquick ;)
kuih bingka bakar oren sunquick
Resepi Mudah Kuih Bingka Oren Sunquick Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Bakar Oren Sunquick Simple Sedap Senang.
Kuih bingka . kuih bakar oren sunquick.
kuih bingka bakar oren sunquick
Resepi diambil dari Resepi Mudah Kek Oren Sunquick Sukatan Cawan, Klik Sini. Cuma resepi kuih bingka / kuih bakar oren sunquick ni ni tanpa telur, tanpa baking powder dan hanya menggunakan minyak masak sahaja.
kuih bingka bakar oren sunquick
Bahan-Bahan;
kuih bingka bakar oren sunquick
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Minyak Masak
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 6 Sudu Besar Oren Sunquick
- 1 Cawan Susu
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
kuih bingka bakar oren sunquick
Cara-Cara;
kuih bingka bakar oren sunquick
1. Masukkan minyak masak dan esen vanilla ke dalam bekas.
2. Bancuh gula bersama susu dan masukkan dalam bekas.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga sebati.
4. Masukkan kedalam acuan tart mini yang telah digris.
5. Bakar pada suhu 180 celcius selama 15-25 minit.
kuih bingka bakar oren sunquick
Resepi Mudah Kuih Bingka Oren Sunquick Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Bakar Oren Sunquick Simple Sedap Senang.
Sebelum dibakar.
kuih bingka bakar oren sunquick
Resepi Mudah Kuih Bingka Oren Sunquick Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Bakar Oren Sunquick Simple Sedap Senang.
Selepas dibakar.
kuih bingka bakar oren sunquick
Resepi Mudah Kuih Bingka Oren Sunquick Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Bakar Oren Sunquick Simple Sedap Senang.
Walaupun sekadar kuih bakar, habis juga dimakan anak-anakku :)
kuih bingka bakar oren sunquick
Selamat Mencuba!
kuih bingka bakar oren sunquick
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kuih bingka bakar oren sunquick

20 comments:

  1. Nampak pun sedap mesti habis licin ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang habis licin ... anak-anak kecil kan, tak memilih langsung bab makan ;)

      Delete
    2. Zumal tak memilih kalau makanan depan mata ^-^

      Delete
    3. bagus ni ... untung bakal isteri nanti, masak apa pun habis :)

      Delete
  2. pandai buat kuih..ada jual tak secara online.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak hehe ... tak ada masa nak jual kalau anak semua masih kecil, empat orang lak tu ... sat lagi lintang pukang dapur, anak pun tak terurus :)

      Delete
  3. alahai...sedapnya lah nengok bingka oren ni sis..nak kena cuba ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cuba ... bila baking powder tak ada ... binga la jadinya ;)

      Delete
  4. teringin nak buat kuih bakar bila baca blog Zie..baru2 ni nekad nak beli oven..dah survey pensonic harga RM139 tapi kwn ck beli faber..hurmm masih survey lah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli je pensonic tu ... kat rumah ni pun pensonic juga, dah 9 tahun guna, elok lagi tau :)

      Delete
  5. Kuih bakar sme tk dgn buah bahulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tak sama ... kuih bahulu banyak telur dan kembang ... kuih bakar leper ajer ;)

      Delete
  6. Replies
    1. sebab guna acuan tart mini nampak macam bahulu yang leper kan :)

      Delete
  7. Ok... walau pun x pnh dgr ... tp nmpk sedap...

    Yerlah bw kan yg masak... opkos

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... ikut suka hati jer kan nama resepi kat sini, ikut bahan apa yang ada kat dapur :)

      Delete
  8. Replies
    1. memang rangup pun bahagian atas kuih tu :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...