Saturday, August 29

Resepi Mudah Nasi Lemak Sihat Tanpa Santan

Salam ...

Jom masak nasi lemak dihujung minggu. BW memang selalu masak nasi lemak dan biasanya nasi lemak tanpa santan, so taklah mengantuk :)
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
 Nasi lemak tanpa santan pilihan kami :)
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Bahan-Bahan;
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
- 2 Cawan Beras
- 3 Cawan Air
- 1 Cawan Susu
- 3 Helai Daun Pandan
- 2 Sudu Minyak Kelapa Dara (Optional)
- 1 Sudu Besar Minyak Masak
- 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 2 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- Sehiris Halia
- Rempah Empat Sekawan
- Garam Secukup Rasa
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Minyak kelapa dara tu optional. Kalau ada, rasanya lebih kick sama macam masak menggunakan santan. Kalau tak ada pun tak boleh juga. Untuk susu boleh gunakan susu segar atau susu tepung yang dibancuh. Boleh juga guna krimer sejat, tapi kurang sihat, baik guna santan aje kalau macam tu ;)
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Sedap dimakan bersama telur goreng, sambil bilis dan ulam-ulaman.
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Cara-Cara;
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
1. Panaskan minyak masak dan tumis rempah empat sekawan.
2. Masukkan halia, bawang putih dan bawangkecil, tumis hingga naik bau.
3. Masukkan beras yang telah dicuci bersih kedalam rice cooker.
4. Masukkan secawan susu, tiga cawan air dan daun pandan.
5. Masukkan bahan yang telah ditumis kedalam rice cooker.
6. Masukkan garam serta minyak kelapa dara dan kacau rata.
7. On rice cooker dan biarkan ianya masak sendiri.

Resepi Mudah Nasi Lemak Sihat Tanpa Santan. Nasi Lemak Sedap. Cara Buat Nasi Lemak. Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan.
Nasi lemak dengan telur rebus, timun, kacang dan bilis goreng.
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Nasi lemak sedap dimakan dengan sambal bilis, sambal udang, sambal kerang dan sambal sotong. Sedap dimakan bersama telur rebus dan telur goreng. Boleh dimakan dengan timun dan ulam-ulaman.
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Klik Sini untuk resepi penuh sambal ikan bilis. Sedap dimakan bersama sambal udang dan sotong juga. Klik Sini untuk resepi sambal udang. Klik Sini untuk resepi sambal sotong. Klik Sini untuk resepi sambal sotong kering pula.
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Nasi lemak tanpa santan ni bolehlah dimakan selalu :)
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Selamat Mencuba!
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi Cara Masak Nasi Lemak Tanpa Santan

20 comments:

  1. Salam singgah petang sis...sedapnya...

    ReplyDelete
  2. oic.santan ganti dgn susu ye..best juga tu..nk try la


    nk jemput join 1st GA ena http://www.aeinnamusa.com/2015/08/giveaway-1.0-by-ena.html

    TIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah yer ... ok, will join later. thanks sb invite :)

      Delete
    2. eh chop ... ni nama enake tia? :)

      Delete
  3. ohh....gantikan denga susu so x de lah rasa lemak eh..mesti rasa manis? bab buat sambal JM mmg failed..x rasa pedas dan warna nya x merah sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gantikan dengan susu memang takde rasa lemak, kena tambah dengan miyak kelapa dara, baru rasa berlemak ... tapi takdelah sampai ada rasa manis pun :p

      Delete
    2. sambal JM mesti gelap sikit ... sambal yang betul-betul garing. sedap tuuu. sambal yang kurang pedas dan hitam sikit tu la sambal paling kick makan dengan nasi lemak :)~

      Delete
    3. JM tu tndenye kurang cili, sila perbanyakkn lg ye....;-)

      Delete
    4. Cikna, JM masak untuk sorang kot :) ... tapi kan, i like sambal yang hitam :)

      Delete
  4. Ingt dulu mmbr craving nk mkn n.lemak sdhnyr dia msk nasi buh halia dia kata iras2 pun jdila.... N.lemak+smbl stng kering mmg t'angkat....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kena tumis-tumis gak la, baru lagi iras-iras ... nasi lemak sambal sotong kering, terbaik :)

      Delete
  5. kalau tak letak santan bukan tak sedap ke BW ? kalau makan pg2 memang mengantok kt ofis. huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap juga kalau tak ada santan, cuma kurang rasa lemak aje ... kalau nak rasa lemak sikit, kena letak minyak kelapa dara, lebih sihat dari santan, so kurang ngantuk :)

      Delete
  6. Sis zie guna susu cair ke tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna susu dutch lady ... boleh je nak guna susu cair ke, susu segar ke, susu bancuh ke, susu kotak ke ... jangan guna susu yang manis sudah :)

      Delete
  7. rempah 4 sek@wan to apa? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rempah empat sekawan tu: kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...