Thursday, August 6

Resepi Kek Red Velvet Topping Cream Cheese

Salam ...

Siapa kat sini suka makan kek red velvet? BW pun suka kek red velvet dengan topping cream cheese. Kalau kek red velvet topping butter cream, kurang suka sikit. So, jom buat sendiri :)
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Kek red velvet dengan corak love, order dari my dotter :)
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi kek red velvet ni diambil dari Resepi Asas Kek Senang & Simple, Klik Sini. BW buat saiz tebal supaya senang dipotong dua, so just gandakan kuantiti bahan. Resepi ni tanpa pewarna. Kalau korang nak warna merah macam kat kedai tu, haruslah letak pewarna.
kek red velvet cake cheese sedap
Bahan-Bahan (Kek);
kek red velvet cake cheese sedap
- 31/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 Cawan Minyak Jagung
- 2 Cawan Gula Kastor
- 2 Cawan Susu Cair
- 2 Biji Telur
- 1 Sudu Serbuk Vanilla
- 2 sudu Besar Serbuk Koko (Membukit)
- 4 Sudu Besar Cuka
- 1 Sudu Teh Baking Powder.
kek red velvet cake cheese sedap
Cara-Cara (Topping);
kek red velvet cake cheese sedap
1. Masukkan dua cawan susu kedalam mangkuk dan tuang tiga sudu cuka. Kacau rata dan ketepikan. Biarkan sehingga susu menjadi sedikit pekat. Biar jadi seperti buttermilk.
2. Masukkan minyak jagung dan telur kedalam bekas lain. Pukul menggunakan mixer hingga sebati.
3. Masukkan gula, serbuk vanilla dan serbuk koko. Pukul lagi dan lagi sehingga sebati semuanya.
5. Masukkan tepung dan buttermilk yang kita buat tadi secara bergilir-gilir. Pukul lagi hingga sebati.
6. Bancuhkan baking powder dengan sesudu cuka. Biarkannya jadi berbuih-buih.
7. Masukkan buih-buih tadi kedalam adunan kek dan kacau rata menggunakan sudu.
8. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan minyak jagung.
9. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama sekurang-kurangnya satu jam.
10. Boleh cucuk dengan pisau untuk cek sama ada dah masak ke belum.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Inilah rupa adunan kek red velvet tanpa pewarna.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Ini pula rupa bila dah siap bakar, disejukkan dan dipotong dua serta telah disapu sedikit cream cheese ditengah dan diatasnya.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Bahan-bahan asas untuk topping cream cheese mudah didapati di pasaraya.
kek red velvet cake cheese sedap
Bahan-Bahan (Topping);
kek red velvet cake cheese sedap
- 1 Buku Cream Cheese
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1/4 Butter (Saiz 250g)
- 2 Sudu Susu Pekat.
kek red velvet cake cheese sedap
Cara-Cara (Topping);
kek red velvet cake cheese sedap
1. Pastikan semuanya telah berada pada suhu bilik.
2. Masukkan kesemua bahan kedalam satu bekas.
3. Pukul menggunakan mixer hingga kembang.
4. Simpan adunan topping kedalam fridge sebentar.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Pukul adunan cream cheese sampai sebati macam ni. Adunan cream cheese memang sedikit cair.
kek red velvet cake cheese sedap
Untuk pengetahuan korang, nak deco kek menggunakan cream cheese topping agak susah jika dibandingkan deco menggunakan butter cream. Sebab adunan cream cheese topping sedikit cair, manakala butter cream topping agak kental.
kek red velvet cake cheese sedap
So, first sekali adunan cream cheese tu hendaklah dimasukkan ke dalam fridge supaya menjadi sedikit kental. Sapu cream cheese dibahagian tengah, atas dan disekeliling kek. Then masukkan kek dalam fridge seketika. Keluarkan kek dari fridge dan sapu lagi cream cheese diseluruh kek untuk layer kedua. Simpan lagi dalam fridge sebelum dicorakkan.  
kek red velvet cake cheese sedap
Untuk coraknya BW guna butter cream, Klik Sini. Tapi buat sikit aje, khas untuk piping corak. My dotter yang second tu nak cake love katanya. Disebabkan kat rumah tak ada loyang love, just piping corak love pun dia dah suka.  BW bukanlah expert pun deco kek ni. Tapi nak juga sharing info deco kek menggunakan  cream cheese ni untuk first timer :)
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Setelah disapu keseluruhan kek, masukkan ke dalam fridge sebentar.
Then sapu lagi untuk layer kedua, simpan lagi dalam fridge supaya cream cheese tak cair.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Inilah rupanya bila dah siap sapu cream cheese diseluruh kek. Amateur lagi ni ;)
Susahnya nak ratakan cream cheese ni, walaupun dah simpan fridge still rasa macam cair lagi.
kek red velvet cake cheese sedap
Resepi Mudah Kek Red Velvet Sedap Dan Cara Buat Topping Cream Cheese Senang
Walaupun tak cantik mana, tapi anak-anak tetap suka ;)
kek red velvet cake cheese sedap
Selamat Mencuba!
kek red velvet cake cheese sedap
Entri Berkaitan;
kek red velvet cake cheese sedap
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
kek red velvet cake cheese sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kek red velvet cake cheese sedap

46 comments:

  1. sedapnya boleh cuba ni...nampak resepi pun mcm senang kehkeh
    Bg org xbrapa nk ada seni ni resepi mudah menjadi pilihan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita ... resepi mudah menjadi pilihan :)

      Delete
  2. Sedapnye..kek rv ni mahai kalo kat luar. Buat sendiri puas hati makan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, mahal juga lah ... buat sendiri makan sampai puas :)

      Delete
  3. Sis BW... nk order boleh?

    Plis plis plis

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh no no no :p ... macam ni punya sememeh deco, berkenan ke nak order?

      Delete
  4. singgah sini sis...sedapnya kek...

    ReplyDelete
  5. Sedapnya..suka jgk mkn kek ni..nmpk resepi mudah..haha tp x taula kalau buat jd x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak mudah juga ... cubalah, biasa kalau buat guna tepung naik sendiri, jadi :)

      Delete
  6. Nanti nak try buat untuk birthday sendiri. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila besday zumal? ... selamat membaking :)

      Delete
  7. salam ukhuwah dari kak ana, nice sharing puteri wanita :)

    ReplyDelete
  8. JM ni x gemar sgt kek terutama yg ada topping tu..x kisah lah topping apa pun...dah x suka then nak buat mmg x lah...lagi pun mmg x pandai dan serajin BW ni...yg menariknya kek ni sbb warna ping hihihi...my feveret colour tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak suka kek? jarang jumpa yg tak suka kek ... tapi bagus juga yer, takde la badan montel disebabkan makan kek kan :)

      Delete
  9. lama x singgah sini...nk BOMMM jap

    ReplyDelete
  10. lama x singgah...nk lepaskan BOM jap

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. silakan ... nanti bagi backlink juga yer :)

      Delete
  12. waaa...siap ada corak love lagi...chantiknyer...sy xreti nk decorate kek...tau mkn jer adehhh...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. love senang nak buat ... ni deco simple simple makan sendiri boleh la :)

      Delete
  13. nampak lg sedap walaupun tanpa pewarna.. suka makan :)
    selalu creem cheese tu guna buat tiramisu je . heeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanpa pewarna lebih sihat ... memang selalu cream cheese buat tiramisu kan, rasa lebih berbaloi :)

      Delete
  14. Dah lama tak buat kek , baca blog ni rasa nak buat je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jangan tak buat ... bila dah lama tak buat, memang teringin kalau tengok gambar :)

      Delete
  15. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi. Saya nak cuba buat satu persatu. Bolih saya share resepi ni dgb kawan2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... cubalah nanti kay ... boleh jer share, backlink sekali kay ;)

      Delete
  16. Salam akak kalau kukus boleh ke?☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... boleh jer kalau nak kukus, kek yang dikukus lebih moist :)

      Delete
  17. salam akak
    minyak jagung tu boleh ganti dgn minyak masak jer ker @ butter yg dicairkn...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... boleh ajer. gantikan dengan minyak masak boleh. gantikan dengan marjerin cair pun boleh ... kalau ganti dengan butter cair, lagi best, sedap dan wangi :)

      Delete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. Kek ni untuk berape orng makn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, tak sure lah untuk berapa orang makan. sebab kami makan sendiri-sendiri ajer, dua round. maybe dalam 6-8 orang kot :)

      Delete
  20. ape yg menyebabkan nama dia jadi Red velvet, sebab tgk dia punye bahan tak ade kene ngene dgn warna merah pun? dan sy baru tahu yg kek dia dr serbuk koko je... Rase mcm tertipu la pulak beli kat kedai selama ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually bila kita masukkan baking powder yang dibancuh dengan cuka akan menjadikan serbuk koko tu bertukar warna jadi sedikit merah, macam warna maroon, ala-ala warna red velvet gitew :)

      yang kat kedai tu penuh dengan pewarna. hati-hati kalau membeli. lagi merah kek red velvet tu lagi banyak pewarna yang dimasukkan.

      Delete
  21. Terima kasih....semoga awak dimurahkan rezekinya...amin

    ReplyDelete
  22. Tepung naik sendiri?Mcm mna tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Self Raising Flour ... ada dijual di supermarket dan kedai runcit ... tepung tu dah ada baking powder dalam dia :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...