Monday, September 29

Resepi Mudah Biskut Kacang Mazola Sukatan Cawan

Salam ...
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Selalu panggil biskut kacang mazola kan? BW gelar biskut kacang daisy la kot sebab BW tak guna pun minyak Mazola, just guna minyak jagung Daisy ;p Mudah sangat nak buat. Tak perlu guna mixer bagai.
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Biskut kegemaran husband dan anak-anak :) Rasa ala-ala kacang tumbuk pun ada.
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Bahan-Bahan;
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
- 2 Cawan Serbuk Kacang
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 3/4 Cawan Gula Kastor
- Sedikit Garam
- Minyak Jagung Secukupnya
- Telur Kuning (Hiasan)
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Cara-Cara;
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
1. Kacang digoreng tanpa minyak, disejukkan dan dibuang kulit kemudian dikisar.
2. Masukkan tepung, kacang, gula dan garam ke dalam bekas dan gaul sebati.
3. Masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
4. Canaikan doh dan tekap dengan acuan kemudian susun dalam loyang.
5. Sapukan Kuning telur diatas setiap doh yang telah ditekap.
6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10-15 minit.
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Klik Sini untuk resepi asas doh biskut dan tips tambahan.
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Sebelum dibakar. Masukkan kedalam cup kecil ni supaya senang nak diangkat, tak melekat diloyang :)
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Selamat Mencuba!
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Entri Berkaitan;
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi mudah biskut raya biskut kacang mazolla. sedap rangup biskut kacang biskut kacang mazola

16 comments:

  1. Assalamualaikum dan singgah BW di sini...simple tapi sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... simple senang nak buat... senang juga habis ;)

      Delete
  2. senang dan simple jer bahan2 dia kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah senang sangat... dulu kecik-kecik hairan apesal semua rumah ada biskut kacang... la besar baru tau, senang jer :)

      Delete
  3. biskut paling mudah dan senang nak buat tp xsempat nak buat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. leceh sikit je time nak menekap dan membakar, tu yang tak sempat kan kalau tade masa free :)

      Delete
  4. Replies
    1. sama dengan my husband, suka sangat ;)

      Delete
  5. baru buat tadi. terlebih minyak pula. Saya tambah kcang lagi.sedap dan gebu rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah jadi gebu ... senang jer kan buat biskut, terlebih minyak atau butter boleh tambah kekacang atau tepung :)

      Delete
  6. akak, kita amek resepi yer... nak try.. resepi sng je ni..

    ReplyDelete
  7. Boleh sy thu gula kastor tu ape..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gula pasir juga ... halus sikit :)

      Delete
  8. Kalau kacang goreng dengan minyak ape yg jd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak blend kering ... kalau nak guna juga pun boleh, kurangkan sikit ajer kandungan minyak jagung :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...